December in Umbrië

December in Umbrië Eind november wordt in de meeste plaatsen al de kerstverlichting aan gebracht, zodat alles in de donkere dagen mooi verlicht is. De maand december staat altijd bol van activiteiten en evenementen in Umbrië. Sinterklaas wordt hier niet gevierd, hoewel ze San Nicolà wel kennen. Nee, hier beginnen[…]

Lees meer »

Omelette Mediterraneo

mediterraanse omelet

Mediterraanse omelet In een eerdere blog kwam aan de orde dat tarwe, koolhydraten en suiker een enorme impact op ons brein hebben. Mistig denken bijvoorbeeld, slecht kunnen concentreren, watten in je hoofd..  Wat je in je mond stopt heeft invloed op je denkvermogen. Op hoe je mentaal functioneert en ook op[…]

Lees meer »

Gember: de mentale gezondheidsvoordelen

46986260_m gember

Gember: een traditioneel kruid dat opmerkelijk veelzijdig is. Het is een van de oudste en meest gebruikte culinaire kruiden in de wereld. Het wordt al meer dan 5000 jaar gebruikt als een geneeskrachtig kruid in zowel de traditionele Chinese en Ayurvedische gezondheidsleer. Gember heeft veel mentale (en fysieke) gezondheidsvoordelen. Gember[…]

Lees meer »

Budino al cioccolato con amaretti

perugia-eurochocolate4 (1)

Chocolade Festival en een Chocolade toetje Elk jaar wordt er in Perugia, de hoofdstad van de regio Umbrië een chocolade festival gehouden. Dit jaar van 16-25 oktober. Het evenement is het grootste evenement op het gebied van chocolade in Europa. Bijna een miljoen bezoekers komen het festival meemaken. Je vind er[…]

Lees meer »

Avocadosalade

avocadosalade

#Brainfood Avocadosalade. Vorige week lazen we via de Facebookpagina een artikel waarin een neuroloog vertelt dat tarwe, koolhydraten en suiker een enorme impact op ons brein hebben. (artikel is hier terug te lezen). Mistig denken bijvoorbeeld, kan door ontstekingen komen. Hersenen hebben goede vetten nodig! Avocado’s worden door sommige wetenschappers ook[…]

Lees meer »

Preisoep

11260644_1684272145119499_4946214513744213031_n

  Ingrediënten 1,5 liter water 3 kruiden- of groente bouillonblokjes (of 1,5  liter kant en klare bouillon) peper en zout olijfolie 2 theelepels massala 3 grote preistengels 1 grote zoete aardappel 225 gr doperwten (diepvries) paar blaadjes salie paar takjes selderij (ong. 20 gr)   Bereiding Was de prei en[…]

Lees meer »

Proeverij: ansjovis

ansjovis

Bruschetta met ansjovis  #brainfood Ansjovis: de smaakmaker van de Mediterrane keuken. Dit kleine, zilte visje bevat ontzettend veel Omega-3 onverzadigde polyvetzuren. Deze vetzuren beschermen onze hersenen tegen veroudering en spelen een belangrijke rol in de strijd tegen de ziekte van Alzheimer. Ook bij depressie of een slecht humeur is ansjovis[…]

Lees meer »

Tip van Anneke: bezoek een Sagra

sagra4

Een absolute aanrader, als je in Umbrië bent, is een Sagra bezoeken. Ik ga daar graag met vrienden heen en neem mijn gasten er ook met veel plezier mee naartoe. Een Sagra is een feest van de lokale bevolking. Een echt dorpsfeest dus. Zo’n feest begint vaak op vrijdag en[…]

Lees meer »

Het feest van de ui

onion-43418_1280

Uien zouden eigenlijk dagelijks op ons menu moeten staan. Uien zijn namelijk echt supergezond! En misschien ook wel levensverlengend. Ik las eens een verslag van een interview onder honderdjarigen. Een groot aantal honderdjarigen werd gevraagd naar hun leefstijl. Daar kwam een verrassende overeenkomst uit. Wat bleek namelijk? Bijna alle oudjes waren dol op uien[…]

Lees meer »