Brainfood Bonensalsa

bonensalsa

Zwarte bonen zijn supergezond en erg goed voor onze hersenen.

Tussen onze huidige voedingsgewoonten en wat onze hersenen nodig hebben ligt een grote kloof.

Onze voeding is de laatste vijftig jaar namelijk enorm veranderd, terwijl onze genen gedurende miljoenen jaren nauwelijks veranderd zijn. De biochemie en fysiologie van de hersenen is nog steeds afgestemd op een voedingspatroon wat bestaat uit groenten, fruit, wild, vis, peulvruchten en noten. De huidige suikerrijke voeding en verkeerde vet inname maakt dat de hersenen steeds slechter functioneren. Dit zorgt voor depressies, concentratie problemen, geheugenverlies, intellectuele aftakeling en dementie.

Bonen (peulvruchten) zitten vol met gezonde stoffen. Zwarte bonen zijn echte gezondheidsbommetjes. Ze bevatten ijzer, fosfor, thiamine, magnesium, eiwitten, tryptofaan, foliumzuur, vezels, mangaan en molybdeen.  Zwarte bonen zijn goed voor hart en cholesterol gehalte en bevatten net zoveel antioxidanten dan de blauwe en zwarte bes. Ze houden ook de bloedsuikerspiegel goed op peil. Het zijn goede vleesvervangers omdat ze rijk zijn aan eiwitten en vezels. Zwarte bonen leveren veel energie en worden vanwege de gedoseerde afgifte van koolhydraten vaak door fanatieke sporters ingezet in hun voedingsschema.

Heb je een zware dag voor de boeg? verwerk dan eens zwarte bonen in je maaltijd. Onderstaand een recept voor lunch en/of diner.

 

 

 

Ingrediënten  (voor 3 á 4 personen)

1 teentje knoflook
2 sjalotjes
2 a 3 eetlepels zonnebloempitten
2 portobello’s
150 gr oesterzwam
paar takjes verse tijm
200 gram zwarte bonen
ong. 6 zwarte olijven
en zout en peper
flinke scheut olijfolie

 

 

Bereiding

Snijd de knoflook fijn en de sjalotjes in ringen. Doe deze met de zonnebloempitten en een beetje olijfolie in een koekenpan en laat het zachtjes roosteren.  Snij de portobello’s en de oesterzwam in stukjes en voeg deze toe. Ris de tijm boven de pan met een vork van de takjes en voeg de bonen toe samen met de in schijfjes gesneden olijven. Voeg zout en peper toe en als laatste nog een flinke scheut olijfolie.

 

Heerlijk als lunch of lichte maaltijd!
Tip: combineer met rucola. 

 

Wil je een volledige avondmaaltijd: kook dan in de tussentijd 250 gram Tagliatelle tricolore volgens de aanwijzingen op de verpakking en meng de bonensalsa door de pasta. Verhit 1 eetlepel olie in een andere koekenpan en bak hierin 60 – 80 gr broodkruimels krokant en goudgeel in 3-5 minuten.  Garneer de maaltijd met de krokant gebakken broodkruim en eventueel wat parmezaanse kaas. #comfortfood

 

brainfood

 

Buon Appetito!

Have your say