Sneller schakelen met GABA

21955592 - happy mother and son in the spring meadow outdoor portrait

Wil jij beter leren plannen en prioriteiten stellen? Dan heb je daar GABA voor nodig. 

Dit publiceerde Scientific Reports  naar aanleiding van een onderzoek van de Universiteit Leiden. Het onderzoek werd uitgevoerd door Leiden Institute of Brain and Cognition in samenwerking met de Technical University of Dresden.

In Leiden én in Dresden is onderzoek gedaan naar de invloed van GABA op ons vermogen prioriteiten te stellen en efficiënt te kunnen handelen. Veel handelingen voeren we uit volgens een complex scenario.

Autorijden is hier een mooi voorbeeld van.
Hierbij doe je veel handelingen bijna tegelijkertijd.
Dat maakt dat je continue op moet letten.
De juiste prioriteiten moet stellen.

 

Hoe snel je daadwerkelijk kunt schakelen hangt af van zenuwnetwerken in je brein.

GABA is een neurotransmitter die een belangrijke rol speelt in deze zenuwnetwerken. GABA is betrokken bij de keuze van je handelingen. In het onderzoek werd een supplement met 800 mg GABA (0f een placebo) voorgeschreven aan een groep gezonde mannen en vrouwen. Deze moesten vervolgens een STOP-VERANDER-test doen. Hierbij gebruikte men de reactietijd om in te schatten hoe efficiënt het schakelen tussen handelingen verliep. Vergeleken met de deelnemers uit de placebogroep verhoogde dankzij het GABA supplement het vermogen om te plannen. De reactietijd verminderde met een vijfde.

 

De resultaten laten zien dat een supplement en voeding die veel GABA bevat, een goedkope en makkelijke manier is om beter te worden in plannen en het stellen van prioriteiten.

GABA in voeding vind je in groene thee, zilvervliesrijst en aardappelen. Maar ook in broccoli, groene groenten, zaden, verse noten, bananen, uien, scharreleieren.. Ook kan het helpen extra GABA in te nemen door middel van een supplement. Bij grote tekorten kun je deze niet zo makkelijk oplossen met alleen de hoeveelheden uit voeding.

 

Waar kun je een tekort aan merken?

Aan klachten als concentratieproblemen, prikkelgevoeligheid, uitstelgedrag en dergelijke. Ook moeite met structureren en het overzicht houden, onrust in je hoofd en piekergedrag.  Je kunt dit eventueel met behulp van een test laten meten, lees hier meer

 

De hoeveelheid GABA die we binnen krijgen kan erg bepalend zijn voor ons gedrag en hoe we ons voelen. 

Wil je ervoor zorgen dat je voldoende GABA via je voeding binnenkrijgt? Kijk dan eens of onze Online Food Experience iets voor jou is. Meer informatie daarover vind je hier: ONLINE FOOD XP 

 

 

 

 

Referentie(s) Steenbergen L, Sellaro R, Stock AK et al. γ-Aminobutyric acid (GABA) administration improves action selection processes: a randomised controlled trial. Sci Rep. 2015 Jul 31;5:12770. doi: 10.1038/srep12770

Have your say