Gember: de mentale gezondheidsvoordelen

46986260_m gember

Gember: een traditioneel kruid dat opmerkelijk veelzijdig is. Het is een van de oudste en meest gebruikte culinaire kruiden in de wereld. Het wordt al meer dan 5000 jaar gebruikt als een geneeskrachtig kruid in zowel de traditionele Chinese en Ayurvedische gezondheidsleer. Gember heeft veel mentale (en fysieke) gezondheidsvoordelen. Gember stimuleert het geheugen, de aandacht, brengt neurotransmitters in balans, vertraagt veroudering van de hersenen, vermindert ontsteking, helpt bij diabetes en nog veel meer.

Traditioneel werd dit kruid gebruikt voor spijsverteringsstoornis-sen. Daarnaast wordt het ook gebruikt om artritis, spierpijn, krampen, verkoudheid, griep, astma en diabetes te behandelen.

Gember kan ook ingezet worden om ontstekingen te bestrijden. Ze komt uit dezelfde plantenfamilie als kurkuma, een ander zeer geneeskrachtig kruid. Beide bevatten de verbinding curcumine, hoewel gember in kleinere hoeveelheden. De wetenschap begint steeds meer te begrijpen hoe gember werkt. Inmiddels zijn er meer dan 100 verbindingen in gember gevonden. Meer dan de helft daarvan zijn antioxidanten.

 

Bewezen gezondheidsvoordelen 

De laatste onderzoeken naar de gezondheidsvoordelen van Gember hebben vooral betrekking op de hersenen en de geestelijke gezondheid. Gember verbetert het geheugen en de aandacht. Gember wordt gebruikt om geheugenverlies en dementie te behandelen. (1)

Nieuw onderzoek toont naast verbetering van het geheugen ook verbetering van diverse andere cognitieve functies aan. Wanneer gezonde volwassenen van middelbare leeftijd gedroogde gember supplementen toegediend krijgen, tonen zij verbeteringen in het werkgeheugen, de reactietijd, en de concentratie. (2)

Gember kan zelfs de hersenen tegen de ziekte van Alzheimer te beschermen. (3) 6-gingerol is een verbinding die in gember wordt gevonden. Deze verbinding verhoogt de activiteit van acetylcholine. Acetylcholine is een neurotransmitter die een belangrijke rol speelt bij leren en het geheugen. (4)

De beste Alzheimer medicijnen die op dit moment beschikbaar zijn werken via een soortgelijk mechanisme. Medicijnen zoals Aricept vertragen de progressie van deze ziekte door het blokkeren van een enzym dat acetylcholine afbreekt.

Antioxidanten in gember (zogenaamde gingerols) verbeteren de insulinegevoeligheid. Een stabiele bloedsuikerspiegel is erg belangrijk voor de gezondheid van de hersenen lange termijn.De antioxidanten in gember beschermen ook de hersenen tegen schade na een beroerte en dragen bij aan de verbetering van geheugenverlies. (5)

Men vermoedt dat de ziekte van Alzheimer een vorm van diabetes is, die optreedt wanneer de hersencellen insuline resistent zijn. En niet meer in staat tot het opnemen van bloedglucose, de belangrijkste bron van energie voor de hersenen. (6)

 

 

Gember verhoogt de niveau’s van belangrijke neurotransmitters in de hersenen.

Neurotransmitters zijn chemische stoffen die door hersencellen met elkaar communiceren. Zij controleren uw vermogen om zich te concentreren, concentreren, en vergeet niet, en reguleren stemming, verlangens, verslavingen, slaap, en nog veel meer. Lees hier meer over neurotransmitters en hun werking  

Geschat wordt dat ongeveer 86% van de Amerikanen een disbalans hebben in hun neurotransmitterprofiel.Gember verhoogt de niveaus van deze belangrijke aminozuren in de hersenen, zoals dopamine en serotonine. (7) Dopamine wordt beschouwd als de “motivatie molecule” die je helpt focussen en productief te zijn. Dopamine is ook verantwoordelijk voor het plezier- en beloningssysteem. Serotonine is het “gelukshormoon”, van cruciaal belang voor het behouden van een positieve stemming.

Gember beschermt de hersenen tegen schade die veroorzaakt wordt door vrije radicalen, ontsteking en giftige stoffen. De hersenen zijn bijzonder gevoelig voor vrije radicalen. Vrije radicalen worden veroorzaakt door bijvoorbeeld stress, gebrek aan slaap, verkeerde voeding, straling van mobiele apparatuur en luchtvervuiling.

Gember verbetert de gezondheid van de hersenen ook door het beschermen van belangrijke gliacellen. Gliacellen zijn cellen in het zenuwstelsel die bestaan naast neuronen. Voor elk neuron bestaan er ongeveer 10 gliacellen. Er wordt van uitgegaan dat er ongeveer 86 miljard neuronen in het menselijk brein zitten. Gliacellen helpen deze neuronen te beschermen.  Daarnaast verwijderen ze metabole puin en giftige stoffen die bijdragen aan de ziekte van Alzheimer. Gember, groene thee, vette vis en bosbessen, helpen om gliacellen te beschermen tegen beschadiging.

Een van de meest algemeen beschouwde toepassingen van gember is als ‘anti-inflammatoire’ (anti-ontsteking). Chronische ontsteking is een factor die bijdraagt ​​aan zeven van de top tien belangrijkste doodsoorzaken, waaronder de ziekte van Alzheimer. Chronische ontsteking van de hersenen kan ook leiden tot angst, ADHD, hersenen mist, depressie en geheugenverlies. Men vermoedt dat de ziekte van Alzheimer een vorm van diabetes is, die optreedt wanneer de hersencellen insuline resistent zijn. En niet meer in staat tot het opnemen van bloedglucose, de belangrijkste bron van energie voor de hersenen. (8)

Gember op het menu dus!

Recept: Pastinaaksoep met gember

 

 

 

 

Gemberthee
Tip: Ik heb er een gewoonte van gemaakt ’s avonds standaard gemberthee te maken. Of in ieder geval gember aan mijn thee toe te voegen. Het is lekker, verwarmend voor je lichaam en bovendien een makkelijke manier om gember een serieuze plek in je voedingspatroon te geven.
tea-557448_1280

Hoe maak je verse gemberthee?

  • Snij kleine stukken van verse gember (raspen kan ook) en overgiet dit met kokend water, laat ongeveer tien minuten intrekken.

 

Tip: Voel je je grieperig, koortsig, verkouden? dan zijn deze twee thee-combinaties weldadig voor je immuunsysteem en heerlijk voor het slapen. (niet geschikt voor baby’s onder 1 jaar)

* Kamille,
beetje citroensap,
verse gember
en een lepeltje honing.

In plaats van kamille is munt ook erg lekker.

* Verse gember, in stukjes gesneden
met een theelepel (Ceylon) kaneel
en sap van verse citroen

 

 

1 comment

  1. kimberley pex - 15 augustus 2019 12:47

    Wat een geweldige uitgebreide informatie. Geweldig, zelden zo veel info over gember gelezen. Bedankt.

    Beantwoorden

Have your say