Kerst in ‘’Italy’’

Little Italy

Afgelopen 6 december brachten Annemarie en ik een bezoek aan Little Italy. Niet het Little Italy in het zuiden van Manhattan in New York City, maar aan de kerstfair die door de Smaak van Italië in de Posthoornkerk in Amsterdam werd georganiseerd.

Na een flinke wandeltocht te hebben gemaakt door Amsterdam, kwamen we aan bij de Posthoornkerk in de Haarlemmerstraat. Een wandeling die een stuk korter had kunnen zijn overigens want de Posthoornkerk bevindt zich op steenworp afstand van het centraal station. Goed om te weten voor de volgende keer. Bij de ingang van de kerk kwam de geur van versgebakken pizza al op ons af, door de grote steenoven die er stond met twee ijverige pizzaioli (pizzabakkers) die bakten alsof hun leven er van af hing. Pizza’s werden dan ook af en aan de kerk ingebracht.

Voor de prosecco die ons werd aangeboden bij binnenkomst vonden we 10:45 uur enigszins vroeg en besloten die later alsnog op te gaan halen om te kunnen toosten op spannende Italië avonturen en natuurlijk alvast op een heerlijke kerst.

Prosecco

 

Waarvoor we kwamen was dan ook het proeven van de Italiaanse kerstsfeer. Want ook in Italië is Kerst het belangrijkste feest van het land. Net als in Nederland wordt Kerst in Italië met de familie gevierd. Sterker nog. De Italianen hebben er zelfs een spreekwoord voor: Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi. Wat vertaald Kerst met je familie, Pasen met wie je wil is.

Hoewel wij in Nederland op Kerstavond voorzichtig beginnen met een toost rondom de kerstboom, luiden de Italianen op La Vigilia di Natale de kerst in met een flink diner. Wat er precies op het menu staat, is per regio verschillend omdat elke regio zo zijn eigen tradities heeft.

Wat altijd wel terugkomt op het menu is vis. Want, zoals wij gourmetten, fonduen of steengrillen met Kerst hoort er bij de Italianen vis te op het bord te liggen. Na het uitgebreide diner van meerdere gangen gaan veel mensen in Italië nog naar de nachtmis. Daarna wordt er een stuk panettone of pandoro gegeten in combinatie met een glas Spumante.

Panettone 2

 

De panettone is eeuwenlang al het traditionele kerstgebak in Italië en komt oorspronkelijk uit Milaan. Het is een rond, luchtig brood en bevat stukjes gekonfijt fruit. Panettone betekent letterlijk vertaald groot brood. Vergis je niet als je denkt dat pandoro precies hetzelfde is als panettone. De naam komt van Pan d’Oro, oftewel brood van goud.

 

pandoro

Deze cake uit Verona kwam in eerste instantie voor in de hogere kringen. De pandoro bevat echter géén gekonfijte vruchtjes. Het maken van een panettone kost behoorlijk wat werk, en aangezien de gemiddelde Italiaanse mamma al dagen voorbereiding heeft aan het Kerstdiner, koopt ook zij de panettone meestal gewoon in de winkel.

Ook in Nederland zijn er winkels (ja, ook bij Albert Heijn zag ik in de nieuwe Allerhande) waar je panettone tegen kunt komen en ook op internet kun je goed terecht. Dat deze Italiaanse lekkernijen ook goed vertegenwoordigt waren bij Little Italy was duidelijk te merken aan het feit dat je bij veel van de standjes een proefglaasje heerlijke wijn in je hand gedrukt kreeg, met daarbij een overheerlijk hapje van bijvoorbeeld Italiaans brood, met ricotta en een stukje sinaasappel of een natuurlijk een stukje panettone. Heerlijk!

Veel kerstballen of andere versieringen voor in de kerstboom of ter decoratie van je huis of tafel hebben we niet gezien bij de kerstfair, maar wat betreft de verschillende Italiaanse (kerst)tradities qua eten en drinken konden we echt ons hart ophalen, mede ook omdat de standhouders echt even de tijd namen om uitleg te geven over hun geliefde regionale en traditionele producten die met Kerst op tafel komen.

De dag na Kerstavond is Natale, voor ons eerste kerstdag. Op die dag slaan de Italianen het ontbijt over om extra te kunnen genieten van il pranzo natalizio. De kerstlunch. In Italië wordt op de zondag veelal met de familie geluncht en ook tijdens de feestdagen is dit de traditie. Tijdens de lunch laat de gastvrouw of soms –heer zich van haar beste kant zien en dit houdt in dat er veel, heel veel gegeten wordt. Zowel vis als vlees en pasta. En als dessert natuurlijk nog een glas spumante met een stuk panettone, want dat is er in overvloede aangezien het in Italië gebruikelijk is om elkaar over en weer met Kerst een panettone cadeau te doen.

Persoonlijk wist ik niet wat ik zag tijdens mijn Kerstavonturen in Italië. Dozen met panettone werden af en aan binnengedragen en overhandigd aan de gastvrouw en andersom. En diegenen die het liefst pandoro aten, gingen tussen de dozen op zoek naar het, ook door mij geliefde, ‘’brood van goud’’. Tweede Kerstdag zoals wij dat in Nederland kennen hebben de Italianen niet. De dag na Natale is Santo Stefano en op die dag rusten mensen wat uit (van het vele eten waarschijnlijk) of beginnen weer rustig met hun werk. Maar boven alles worden er weer culinaire plannen gesmeed voor het volgende feest.. Capodanno Oud en Nieuw!

Buon Natale a tutti!

 

Piccole armonie 2

 

Robin Prijs
(particolarevakanties.nl)

4 comments

 1. Jet Guarascio - 23 december 2015 11:52

  Panettone betekent niet groot brood, maar ‘brood van Tony’ (pane di tony), de uitvinder van het Milanese kerstbrood.

  Beantwoorden
  • Robin Prijs - 23 december 2015 20:44

   Beste Jet,
   Dankjewel voor je correctie. Panettone is aan mij uitgelegd als groot brood. Groot -> ..tone. Op internet zie je verschillende berichten hierover maar de mythe over het brood van Toni is natuurlijk wel een stuk mooier en een om te onthouden. 🙂

   Beantwoorden

Have your say