Neurotransmitters: waarom ze zo belangrijk zijn

belangrijkste excitatoire neurotransmitter glutamaat in de hersenen

Ons menselijk lichaam bestaat uit een complexe samenwerking tussen cellen, organen, systemen en gedragingen. Gedragingen, daar bedoelen we mee: waken, slapen, waarnemen, denken, onthouden, voelen, bewegen, spreken, handelen etc.

Neurotransmitters zijn informatie- en communicatie moleculen. Zij zijn de chemische boodschappers in ons lichaam die dit allemaal regelen. Neurotransmitters spelen dus een grote rol in ons dagelijks functioneren.

Alles wat we eten, drinken en tot ons nemen in de vorm van bijvoorbeeld voedingssupplementen (of medicijnen!), heeft invloed op onze neurotransmittersystemen. Dat bepaalt de communicatie tussen de neuronen en heeft vervolgens invloed op de manier waarop we denken, ons voelen en gedragen.

De hersenen bevatten miljarden neuronen die via neurotransmitters met elkaar communiceren. Ons lichaam en onze hersenen bevatten meer dan honderd bekende neurotransmitters. De belangrijkste neurotransmitters zijn acetylcholine, dopamine, serotonine, adrenaline en GABA. 

In de dunne darm bevinden zich meer neuronen dan in de hersenen. De darmen worden dan ook wel ons tweede brein genoemd. Wist je dat de darmen er van bovenaf ook uitzien als hersenen? (zoals het hersenkoraal in de zee).

 

hersenkoraal

 

Er zijn enorm veel klachten die het gevolg kunnen zijn van neurotransmitter verstoringen:

Concentratie- en geheugenproblemen
Eetstoornissen
Slaapproblemen
Depressie, angsten, paniek
Onrust
Overgewicht
Hormonale klachten
Overgangsklachten
Onverklaarbare darmklachten

 

Verstoringen in neurotransmittersystemen kunnen ontstaan door veel oorzaken:

Exorfine overbelasting
Hormonale disbalans
Darmproblemen
Verkeerde voeding
Medicijnen
Vitaminen en mineralen tekorten
Problemen met de alvleesklier
Te weinig beweging
Allergiëen en/of intoleranties
Neurotoxische stoffen (zware metalenbelasting)

 

Neurotransmitters worden in de hersenen en op andere plaatsen in ons lichaam geproduceerd op basis van onze voeding (en op basis van de prikkels die we waarnemen uit de omgeving).

Voedingsstoffen hebben dus grote invloed op wat je denkt, doet en voelt! Het goede nieuws is dat we de belangrijkste neurotransmitters selectief kunnen beïnvloeden met behulp van onder andere het juiste voedingspatroon!

Eric Braverman, een Amerikaanse wetenschapper, heeft een therapeutisch model ontwikkeld waarmee de status van het brein in relatie tot de productie van neurotransmitters geanalyseerd kan worden. Een professional kan met behulp van deze Neurotransmitter-Profielbepaling de ingewikkelde processen in je hoofd analyseren en je advies geven hoe je het beste voor jouw brein (en daarmee ook je lichaam!) kunt zorgen en optimaliseren. Lees meer over deze analyse 

 

 

3 comments

  1. Pingback: Gember: de mentale gezondheidsvoordelen - Buon Appetito

  2. Pingback: Kun je ervoor kiezen om gelukkig te zijn? - Buon Appetito

  3. Pingback: Focus

Have your say