Rijk gevulde Farrosoep

fs

Kennen jullie Farro al? In Italië zijn ze er trots op! Farro is een graan dat al heel oud is. In de Romeinse tijd was farro echt een basisvoedsel. Ze gebruikten het om brood, pap, soepen en stoofschotels van te maken. Nog steeds is het in Umbrië en Toscane de basis voor een stevige regionale soep, waarin ook groenten, bonen en spek worden verwerkt.

Gisteren had ik het koud en echt zin in een stevige maaltijdsoep. Zoekend in de voorraadkast kwam ik farro tegen, ingekocht in het Italiaanse Ortisei, dat werd de basis voor mijn recept. En het werd een verrukkelijke soep, perfect voor een koude dag!

Farro maakt een enorme opleving door en dat is meer dan terecht. Het heeft een stevige bite en een nootachtige smaak. Het is een sterk graan wat groeit in de bergen op koude kalkrijke grond. Het grootste productiegebied is Umbrië.

Farro maakt gelukkig, het wordt in Italië traditioneel in gerechten voor feesten en festivals verwerkt, omdat men zegt dat het je gelukkig maakt.

Farro is gezond en heeft veel heilzame eigenschappen: het bevat veel voedingsvezels en samengestelde koolhydraten die langzaam afbreken, zodat het je energiepeil stabiel houdt. Farro bevat ook zink, magnesium en ijzer. En heel veel eiwitten! Deze eiwitten zijn absoluut onmisbaar voor een goede neurotransmissie (de aanmaak van allerlei ´geluksstofjes´).

Waar kun je farro kopen?
In een grote supermarkt, de natuurvoedingswinkel of mediterrane speciaalzaak. Je kunt het ook via mij bestellen. In de winkels in Nederland vind je meestal alleen de standaard farro, terwijl er fantastische combinaties verkrijgbaar zijn in Italië. Zo heb ik voor dit recept Farro con Speck e Porcini gebruikt. Dat geeft je gerecht nog meer smaak. Meerdere keren per jaar reizen wij af naar het Italiaanse land en neem dan alle bestellingen mee. Meer weten of ook bestellen? stuur mij dan even een mailtje.

 

farrosoep

Zuppa di farro

 

 

Wat heb je nodig
1 winterwortel
1 ui
1 prei
4 teentjes knoflook
olijfolie
snufje zout
500 gr gezeefde tomaten
1 theelepel komijnzaad
halve theelepel cayennepeper
anderhalve liter water
3 groente- of kruidenbouillonblokjes (ik gebruik zelf altijd bio kruidenblokjes van Nature Compagnie)
250 gr gerookte spekblokjes
400 gram farro

 

 

 

Hoe maak je het
Schil en snijd de winterwortel in stukken. snijd de prei en de ui in ringen en hak de knoflook fijn. Verhit wat olie in een grote en bak de ui, wortel, prei en knoflook ongeveer 3 minuten. Giet daar rustig royaal olijfolie op en schep af en toe om. Voeg de tomatenpuree, komijnzaad en cayennepeper toe, roer goed door en bak nog ongeveer 2 minuten.

Schenk het water erbij en voeg de bouillonblokjes en de farro toe. Strooi er wat zout bij en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat met deksel op de pan 25 tot 30 minuten zachtjes koken.

Bak dan de spekjes in een koekenpan, voeg ze bij de soep en laat nog even op het vuur staan.

 

Buon appetito!

 

brainfood

 

 

 

La Dolce Vita ook in jouw keuken? Wordt dan ook lid van de Blue Lifestyle Club! Op dit moment krijg je voor slechts 54 euro een levenslang lidmaatschap. Hiermee krijg je toegang tot meer dan 100 recepten uit de Mediterrane Keuken. De Mediterrane keuken is een lifestyle. Een Blue Zone Lifestyle. Blue Zones zijn die plekken op aarde waar mensen tot op hoge leeftijd gelukkig en vitaal zijn. Onze missie is om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met deze lifestyle. De Blue Lifestyle! Meld je nu aan als member en wordt lid van de Blue Lifestyle Club. Op dit moment kan dat nog voor een eenmalig superlaag tarief!

 

Have your say