Risotto met stoofvlees

rissotto stoofvlees
Risotto met eerlijk stoofvlees. Een verrukkelijke combi! Een heerlijk recept om in het weekend te koken of wanneer je een keer echt de tijd hebt.

 

voor 2 personen

 

Wat heb je nodig

 

voor de risotto 
1 grote ui
2 teentjes knoflook
2-3 eetlepels roomboter
3 handenvol Carnaroli risotto
1 liter tuinkruiden bouillon
anderhalf kopje tuinerwten (uit de diepvries, ontdooid)
halve courgette
200 gr Cannellini bonen (uit blik, is de helft)
1 zak gewassen spinazie
1 glas droge witte wijn
rode tuinmelde (optioneel)
zwarte peper
zeezout
olijfolie

 

voor het stoofvlees
drie a vier flinke eetlepels boter
400 gram runderriblappen *
1 rode ui
1 sjalot
1 tomaat
2 laurierblaadjes
2 takjes verse dragon
2 takjes verse oregano
5 takjes (citroen) tijm
1 glas Italiaanse rode wijn
twee teentjes knoflook
peper en zout

 

* koop goed vlees, liefst biologisch van een lokale boer, zorg dat je weet wat je eet!
* * gebruik liefst verse kruiden, lukt dit niet is gedroogd natuurlijk een goede optie

 

Hoe maak je het

Begin met het vlees, dit moet een paar uur sudderen (de avond van te voren het vlees braden kan natuurlijk ook). Haal het vlees op tijd uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen. Leg het op een bord en bestrooi met met peper en zout. Snij de tomaat in vieren en hak ook de teentjes knoflook fijn.

Verwarm de boter in een braadpan, laat de boter smelten tot deze een mooie bruine kleur heeft en braad dan op hoog vuur het vlees aan beide kanten mooi bruin.Voeg de ui en sjalot toe en bak ook deze op hoog vuur mee. Zet dan het vuur lager, doe de tomaat, de knoflook, de laurierblaadjes en de andere verse kruiden bij het vlees in de pan. Als het lekker begint te geuren doe je de rode wijn in de pan en daarna het deksel erop.

Laat het vlees op heel laag vuur zachtjes gaar sudderen. Voeg na ongeveer anderhalf uur wat water toe tot het vlees weer goed in de jus ligt. Laat het vlees 3 tot 4 uur zachtjes sudderen.

 

20525299_10213593007850406_2723919424600424353_n

 

risotto stoofvlees

 

De risotto:

Maak eerst de bouillon en houd deze warm op een laag vuur. Ik heb 1 liter bouillon van tuinkruiden gemaakt, maar kippenbouillon is ook een veelgebruikte variant.

Snijd de ui in kleine blokjes en hak de knoflook fijn. Snijd de courgette in kleine stukjes. Spoel de cannellini bonen goed af in een vergiet (tot er geen schuim meer af komt) en zet ze vast klaar in een schaaltje. Doe de boter in de pan en laat smelten tot deze niet meer schuimt. Doe de ui in de pan en zet het vuur laag. Laat zachtjes garen tot ze glazig worden, doe er dan de knoflook bij en bak deze een paar minuten mee. Doe er vervolgens de tuinerwten, courgette en cannellini bonen bij. Meng alles goed door elkaar en bak een paar minuten op laag vuur. Doe er dan de risotto bij. Blijf roeren zodat ook de risotto een glazige laag krijgt van de boter. Bestrooi de risotto met zwarte peper en wat rode tuinmelde (optioneel).

Schenk er nu de witte wijn bij. Zet het vuur iets hoger zodat de wijn wordt opgenomen door de rijst. Zodra je met een lepel een S vorm in het midden van de pan kunt maken zonder dat de rijst meteen terugloopt is het vocht opgenomen en is het tijd voor nieuw vocht; de bouillon. Schenk een soeplepel bouillon bij de risotto en wacht al roerend tot het vocht is opgenomen. Zodra dat het geval is giet je er weer een soeplepel bouillon bij. Dit blijf je herhalen tot de risotto de gewenste romige bite heeft. Regelmatig proeven dus! Over het algemeen is de risotto na een half uurtje bijschenken en roeren heerlijk op smaak.

Zet in de laatste 5 minuten een pan op het vuur, doe er wat olijfolie in en laat daar op hoog vuur de spinazie laagje voor laagje in slinken, na iedere laag strooi je er wat zeezout en olijfolie op, roer tot de spinazie geslonken is maar nog wel een goeie bite heeft. Als de risotto klaar is spatel je als laatste de spinazie er doorheen. Serveer op een mooi bord, samen met het vlees en wat heerlijke kruidenjus.

Buon Appetito!

 

Dit recept staat tijdelijk online. Wil je weten wat dit recept met jouw gezondheid doet? Sluit je dan aan bij onze Food Experience! 

 

Have your say