Tip van Anneke: bezoek een Sagra

sagra4

Een absolute aanrader, als je in Umbrië bent, is een Sagra bezoeken. Ik ga daar graag met vrienden heen en neem mijn gasten er ook met veel plezier mee naartoe.

Een Sagra is een feest van de lokale bevolking. Een echt dorpsfeest dus. Zo’n feest begint vaak op vrijdag en duurt dan meestal 10 dagen. Op straten en pleinen kun je aan lange tafels genieten van heerlijke lokale gerechten.

Dit feest wordt georganiseerd door enthousiaste vrijwilligers. De opbrengst komt de gemeenschap ten goede. Maar voor de kosten hoef je het zeker niet te laten, voor een paar euro kun je vorstelijk eten en heb je een ontzettend gezellige avond. Je begeeft je een avond tussen de Italianen en je komt er nauwelijks toeristen tegen, maar iedereen is van harte welkom.

De feesten worden vaak vernoemd naar een specifiek product, wat dan in de aandacht staat. Zo heet de sagra in Bettona (waar ik woon): “Sagra dell’Oca”, wat feest van de gans betekent. In heel veel gerechten is dan ganzenvlees gebruikt. Andere namen zijn “Sagra della Fragola” (het feest van de aardbei), “Sagra della Cipolla” (het feest van de ui), “Sagra del Tartufa” (het feest van de truffel). 
 

 

Van oorsprong was een sagra een heiligfeest. Op deze manier wilde men de goden gunstig stemmen of bedanken voor de oogst.

De dorpen leven altijd helemaal op van zo’n feest. Er heerst een hele gezellige sfeer. Behalve eten en drinken is er ook muziek, vaak wordt er gedanst. Ook zijn er soms ambachtelijke marktjes.

 

sagra5

 

Praktische informatie:

In Italië zelf wordt veel gecommuniceerd via de zogenaamde ‘aanplakmuren’, hier vind je ook informatie over de evenementen uit de omgeving.
Of kijk eens op de volgende websites:

 

 

Afgelopen week heb ik de “Sagra della Cipolla” bezocht in Cannara. Het feest van de ui. Een van de gerechten, waar we van genoten hebben, was cipolle ripiene (gevulde uien). Heerlijk als voorgerecht of als bijgerecht. Het recept deel ik graag met jullie.

 
cipolle-ripiene1
 
Ingrediënten  voor 4 pers:
  • 4 uien
  • 80 g geraspte peccorino
  • nootmuskaat
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 ei
  • zout
Bereiding:
  • Maak de uien schoon
  • Zet een pan met water op, doe de uien erin en kook ze in 10 min. gaar
  • Haal de uien uit het water, snij ze in de breedte door, let op dat het buitenste deel niet scheurt
  • Verwijder het binnenste deel van de uien
  • Snijd het uimengsel grof en doe het in een schaaltje
  • Voeg de geraspte peccorino toe, een ei, wat nootmuskaat en wat zout, roer dit goed door elkaar
  • Vul de uien met het mengsel
  • Zet de uien in een ovenschaal met wat olijfolie en giet over elke ui ook wat olie
  • Bak ze in een 180º C. voorverwarmde oven in 40 min. goudbruin

 

cipolle-ripiene2

 Buon Appetito!

 
Groeten uit Umbrië,
Anneke
 

 

 

 

Ciao, ik ben Anneke Bruijn, geboren in Nederland maar sinds 2006 woon ik in Italië, net buiten het dorpje Bettona midden in Umbrië.  Met veel plezier ontvang ik daar mijn gasten, lees hier meer!

 

 

Have your say