Het feest van de ui

onion-43418_1280

Uien zouden eigenlijk dagelijks op ons menu moeten staan.

Uien zijn namelijk echt supergezond!
En misschien ook wel levensverlengend.

Ik las eens een verslag van een interview onder honderdjarigen. Een groot aantal honderdjarigen werd gevraagd naar hun leefstijl. Daar kwam een verrassende overeenkomst uit. Wat bleek namelijk? Bijna alle oudjes waren dol op uien en aten die meerdere malen per week.

Er zijn veel fascinerende verhalen te vinden over de ui. Zo zou Alexander de Grote zijn manschappen veel uien voorschotelen. Om ze zo extra sterk te maken voor de gevechten. Op Egyptische grafschilderingen zijn heel vaak uien te zien. Waarschijnlijk is dit vanwege de hun toegekende geneeskracht. De Egyptische piramidebouwers aten iedere dag ui (en knoflook). Door de hele geschiedenis heen schrijven genezers de ui bijna magische krachten toe.

Het is niet moeilijk uien toe te voegen aan je voedingspatroon. Ze passen eigenlijk bij ieder gerecht. Heerlijk om ze mee te bakken bij een stukje vlees. Ook als smaakmaker doen ze het goed in een groente gerecht.

 

ui gezond

 

Maar wat is het dan dat de ui zo gezond maakt? Ten eerste bevatten ze GABA. GABA is een uitermate belangrijke neurotransmitter voor onze mentale gezondheid. Een natuurlijke rustgever die ons helpt in stress situaties. Bij prikkelgevoeligheid, hoog sensitiviteit en bij slapeloosheid.

Ook zijn uien erg goed voor de darmflora.
Ze bevatten namelijk prebiotische vezels. Deze vezels zorgen voor de goede bacteriën in de darmen. Verkeerde darmbacteriën en darmwormpjes bij kinderen verdwijnen spoorloos als je ze enige tijd uien te eten geeft. Of in de vorm van uiensiroop, misschien net wat lekkerder 😉

Uien bevatten ook zwavel. Zwavel is belangrijk bij erg veel processen in je lichaam. Het is nodig voor de vorming van collageen. Belangrijk voor je huid, je spieren, je bloedvaten. Zwavel werkt, met name in rauwe uien, ook pijnstillend.

Daarnaast zijn ze rijk aan anti-oxydanten. Ze zuiveren het bloed en nemen bacteriën op uit hun omgeving. In de Chinese geneeskunde worden uien gebruikt om keelontsteking te bestrijden. Uien zijn een ontzettend goed middel om in te zetten bij griep en verkoudheid. Wie kent de wijze tip van oma niet; ben je verkouden, leg dan een halve ui op je nachtkastje als je gaat slapen. Je neus blijft dan open en je kunt beter ademhalen.

Waarom gaan je ogen tranen bij het snijden van uien? Dat komt omdat bij het snijden de zwavelbestanddelen een verbinding aangaan met enzymen. Hierdoor komen vluchtige moleculen vrij die reageren met het traanvocht in je ogen. Op deze manier wordt zwavelzuur gevormd. Je ogen reageren hierop door met tranen deze irritatie te verdrijven. Dit zou overigens minder moeten zijn als je de uien in de koelkast bewaard. Het is dus ook vanwege dit effect dat uien je neusholtes vrijmaken tijdens een verkoudheid.

Wat cijfers met betrekking tot kanker: Bij het nuttigen van meer dan 80 gr per week ontstaat er 40% minder kans op dikke darmkanker. De kans op kanker aan de eierstokken verlaagt met 43%. De kans op strottenhoofdkanker met 56%. Uien blijken dus een grote preventieve werking te hebben op verschillende kankersoorten.

Wil je afvallen? Ook dan is het nuttig om ze in je voedingspatroon op te nemen. Uien bevorderen de stofwisseling. Je lichaam zal hierdoor minder vetcellen ontwikkelen.

 

De ui is een groot geschenk van Moeder Aarde.

En in Italië weten ze dat!
Ieder jaar in september vieren ze in Cannara ´La Festa della Cipolla´ Het feest van de ui. Het dorpje verandert in een groot restaurant. Je kunt er genieten van plaatselijke lekkernijen, wijnen, muziek en dans. En uien, vooral heel veel uien. Van voorgerecht tot en met toetje, overal is ui in verwerkt.

 

 Tips:
* gebruik geen uien die zacht aanvoelen, groene spruiten of zwarte vlekken hebben. Deze zijn niet meer geschikt voor consumptie.

* in oude geneeskundige kruidenboeken staat al geschreven dat een doorgesneden ui er voor zorgde dat een kamer vrij werd van alle ziektekiemen. Gooi een aangesneden ui dus weg. Die wil je liever niet meer eten 😉

* bewaar uien niet naast aardappelen, dan bederven ze namelijk sneller. Dit komt omdat aardappelen vocht afgeven en een bepaald gas produceren.

* rauwe uien kunnen een slechte adem veroorzaken. Eet wat peterselie om dit te neutraliseren.

 

 

# After party
Deel jouw recept, voor een plekje in ons E-book! Uien verdienen eigenlijk veel meer aandacht in onze gerechten. Daarom deze kleine after party. Deel jouw recept in de groep op Facebook of mail naar info@praktijkbuonappetito.nl.

Het favoriete recept krijgt een plekje in ons e-book (wat in de loop van volgend jaar wordt uitgebracht). We nemen jouw recept op, inclusief een klein interview met jou.

Wat zijn de voorwaarden
* het recept past binnen het Mediterrane voedingspatroon
* in het recept zijn uien verwerkt
* je beleeft veel plezier aan het meedoen 😉

De uitslag wordt eind oktober bekend gemaakt.
Het is een prachtige maand met hele mooie seizoensgroenten. Heel veel plezier en heel veel succes!

Have your say