Zen kun je eten

12271-org

Zen kun je eten! Voor veel mensen is het hoofd, de hersenen iets compleet anders dan de rest van het lichaam. Als ze onrustig, gejaagd of depressief zijn, denken ze dat dat iets is wat alleen in hun hoofd zit of plaatsvind. Het zit tussen de oren zouden de artsen vroeger zeggen.

En dat klopt ook wel, maar niet direct zoals deze opmerking bedoeld werd. Deze wetenschap is inmiddels volledig achterhaald. Ons lichaam, onze geest en ons brein is een groot wonderlijk samenspel. Alles communiceert onderling met elkaar en kan dus ook van grote invloed zijn op alle systemen.

Communicatielijn tussen hersenen en darmen
Tussen onze hersenen en onze darmen functioneert bijvoorbeeld zo’n communicatielijn. Je kunt het vergelijken met een telefoonlijn, de communicatie gaat over en weer. Dus van de hersenen naar de darmen en andersom. Deze lijn wordt de HPA-as genoemd. De informatie-overdracht wordt verzorgd door zogenoemde neurotransmitters. Dit zijn biochemische stofjes in ons lichaam die ervoor zorgen dat de juiste boodschappen op de juiste plaats komen. Je kunt je voorstellen hoe belangrijk het is dat deze stofjes voldoende aanwezig zijn in je lichaam en op de juiste manier hun werk kunnen doen.

Vier invloedrijke stofjes
Er zijn 4 belangrijke neurotransmitters die in grote mate bepalen hoe we ons voelen en hoe we functioneren. Twee daarvan zijn activerende (je gaspedaal) en twee daarvan zijn remmende (je rem) stofjes. Onderlinge balans tussen deze vier is van groot belang!

Disbalans veroorzaakt onrust
Kom je moeilijk tot rust? Voel je je gejaagd? Kun je je moeilijk concentreren? dan kun je er zeker van zijn dat er een disbalans is tussen deze vier neurotransmitters. Met name GABA, wat het meest belangrijke remmende en rustgevende stofje is in ons lichaam, staat in onze maatschappij zwaar onder druk. Dit komt door de prestatiemaatschappij waarin we leven, de druk is enorm, we moeten van alles en komen nauwelijks nog echt tot rust. Deze manier van leven vraagt heel veel GABA van ons systeem, wat betekent dat we dit verbruiken tot er tekorten ontstaan. Het gevolg zijn klachten als: gevoelig voor prikkels zijn, moeite met concentreren, moeite met overzicht houden, gevoeliger voor stress worden. Piekeren, tobben, je angstig voelen; allemaal klachten die gerelateerd zijn aan een biochemisch stofje in je lichaam.

Waarom is deze kennis nu belangrijk?
Het mooie is dat de Aarde voor haar bewoners zorgt. In verse onbewerkte voeding vinden we namelijk deze stofjes terug. En ook stofjes die bouwstenen zijn die ons lichaam nodig heeft om deze 4 neurotransmitters aan te maken.

Je kunt dus heel gericht die voeding eten die jouw lichaam nodig heeft. Voel je je onrustig, gespannen, gejaagd? Eet dan voeding die jouw Zen stofjes activeert. Bananen bijvoorbeeld, of kikkererwten, broccoli, noten, scharreleieren.

En kijk daarnaast ook naar je leefstijl, wat kun je veranderen, hoe kun je je leven vereenvoudigen…

Eet en leef met Aandacht. Aandacht maakt alles mooier!

 

spread van goede vetten

Zen op je bord

Onderstaande spread bestaat uit goede vetten en is een booster voor je brein. Heerlijk op toast, cracker of als beleg op je boterham. Dit recept is voor 2 personen. Probeer ook eens zonder koolhydraten. Voeg noten aan de spread toe (amandelen, walnoten), samen met wat rucola bijvoorbeeld en je hebt een fantastisch ontbijt of lunch. Wees creatief! Hartige variant: 1 avocado 2 eieren 1 eetlepel olijfolie halve eetlepel oregano halve eetlepel sojasaus zeekraalzout peper

Dit heb je nodig:
1 avocado
2 eieren
1 eetlepel kokosolie
1 eetlepel hennepzaad
halve eetlepel sojasaus
zeekraalzout
peper

Zo maak je het:
Snij de eieren in stukken en prak ze in een schaal door de avocado heen. Voeg de olie, de sojasaus en het hennepzaad of oregano toe. Bestrooi met wat zout en peper en meng alles door elkaar. Buon appetito!

 

Wil jij meer recepten die de vier belangrijkste communicatie stofjes in je lichaam optimaliseren? Meer informatie vind je HIER  Of wil je weten hoe op dit moment bij jou de balans is tussen deze 4 stofjes? Lees dan hier verder

 

 

masteryourhealth

 

 

 

Bovenstaand artikel is gepubliceerd in het online magazine van Innerpulse. Je kunt dit hier aanvragen: http://www.innerpulse.nl/gratis-magazine/

 

Have your say